Alla inlägg den 11 september 2010

Av phoenix - 11 september 2010 19:52

Igår efter jobbet hämtades Dice upp av Ulla och Peter. Han skulle nämligen få äran att tillbringa natten och dagen hos dom medan jag och Phoenix åkte till Härnösand påjaktprov. Första natten som lilleman sover borta på egen hand. Liten börjar bli stor:) Phoenix och jag åkte till Kramfors där vi sov hos pappa.


Dagen inleddes tidigt, samling i Härnösand halv åtta för provgenomgång. Vi hade startnummer 9 så det blev lång väntan innan det var vår tur. Phoenix startade fint, fick beröm för sin kontakt och sitt fina fotgående. Ha satt stadigt på första skottet som följdes av en enkelmarkering på land. Markeringen kastades i uppförsbacke på ett hygge som var ganska uppvuxet. Phoenix tog markeringen fint men var lite tveksam i upptaget.


Transport vidare till ett sök som bestod av 5 vilt. Tre på land och två i vatten. Området var ganska svårt att ta sig fram i, risigt och med mycket omkullfallna trädstammar. Phoenix inledde lite trevnade men sen kom han igång och sökte fint. Tyvärr strulade han med upptagen även nu:( Hittade dock alla vilt och kom in och lämnade i hand. Matte blev imponerad över att han gick ut och hämtade in de vilt som låg i vattnet. Det hade jag inte räknat med. Vet ju hur kinkig Phoenix är på att blöta ned sig.


Transport sen till strandkanten där det var två enkelmarkeringar med skott. Han satt fint, gick bra ut i vattnet och fick in viltet snabbt. Han gick upp lite på sidan men bar in viltet utan att skaka sig eller lägga ned det. Det var skönt att se.


Domaren var väldigt nöjd med honom och tyckte verkligen att jag skulle starta honom på tollingjaktprov.  Han ansåg att Phoenix jobbade bra, hade stor viltfinnarförmåga, bra vattenarbete, jobbade tyst samt hade bra avlämningar. Tyvärr slarvade han allt för mycket med upptagen samt att han inte gillade att han ibland väljer att bära fågeln i halsen. Vi fick ett tredje pris men det är jag nöjd med. Phoenix jobbade fint och det som strulade är inga nyheter. Det är saker som vi jobbar med och som han blivit mycket bättre på. Så det ska vi få till!


Provet var svårt för många hundar. Vra inte många som fixade söket. Av 14 startande var det 7 stycken som nollade, 3 med tredje pris och 4 första pris.


STORT GRATTIS till Anna och Lira som fick ett första pris och blev provbäst!


Phoenix sammanfattande kritik:


En följsam hund med mycket bra viltfinnarförmåga. Tyvärr är hunden inte helt spontan när det gäller att gripa viltet vilket påverkar prissättningen.

Ovido - Quiz & Flashcards