Alla inlägg den 28 maj 2011

Av phoenix - 28 maj 2011 17:43

Idag har vi varit i Umeå på tollingjaktprov. Jag och Phoenix startade först så han fick följa med direkt vid provgenomgången. Provet inleddes med ansmygning ned till gömslet, Phoenix var helt med på noterna och följde mig bra. Vi tog plats bakom nätet och fick sedan börja tolla. Phoenix gick ut fint men var väldigt nyfiken på göken som gol på andra sidan sjön så han stannade upp och tittade ut över vattnet flera gånger innan han kom in med tollingföremålet. Kändes dock helt okej och han var lugn under passiviteten.


Sen fick vi ställa oss på sidan av gömslet och fick en enkelmarkering ute på vattnet. Phoenix var stadig och väntade på mitt kommando. Det var en bit ned till vattnet och sista biten var det sankmark men han gick ut fint och kom i vattnet utan problem. Tog fågeln direkt och vände tillbaka. Klättrade upp och tog sig diret till matte med fågeln. Fint grepp och lämnade i hand innan han skakade:) Samma sak igen, skott och enkelmarkering på vattnet. Funkade lika bra den här gången.


Sen fick vi förflytta oss till andra sidan av gömslet. Phoenix gick fint vid sidan och satt uppmärksamt och tittade inför nästa uppgift. Det var ännu ett skott följt av enkelmarkering. Den här gången landade fågeln ute i ett gungflyområde. Phoenix var stabil, gick fint ut utan att tveka och spikade markeringen. In direkt med fint grepp och lämnade till mig.


Ny förflyttning som gick kanon. Han var helt med mig. Nästa uppgift var en dirigering ut på myrmark. Ganska kort och han tog riktningen fint. Inga problem att hitta och han tog anden med jättefint grepp över bröstet. Kom fint med den och lämnade i hand.


Sista uppgiften var ett fält som låg delvis i skogen och delvis ute i ett blötområde. Phoenix förvånade mig och började ute i blötmarken. Han jobbade fint och hittade snabbt alla vilt. Han hade kanonfina grepp. Tror alla änder kom in med fina grepp rätt över bröstet och ingen som hölls i vingarna eller halsen som han annars lätt håller i.


Efter 4 änder var provet klart. Kände mig supernöjd med Phoenix och trodde att ettan var fixad. Fick mycket beröm av publiken som tyckte att vi hade gjort ett mycket bra jobb:) Efter en stund kom då domarens kritik. Mycket bra ansmygning, stadig och med bra markeringsförmåga. Tyvärr gillade han inte Phoenix fart, ville ha mycket bättre tempo i inlevereringarna samt snabbare upptag. Vilken kalldusch!  Blev ett andra pris istället.


Känner mig oerhört nöjd med Phoenix, han kan inte prestera så mycket bättre än han gjorde idag. Vi jobbade tillsammans och han genomförde sina uppgifter på allra bästa sätt. Däremot känns det riktigt tungt att det inte räckte. Vet inte hur vi ska kunna fixa ett första pris om det där inte är tillräckligt. Tydligen är farten oerhört viktig för andra hundar gick till pris trots både ljud, knallningar och vilt som lämnades på backen.


Varför blir man alltid "straffad" för att man har en lugn och sansad hund? Finns ingenting där det är bra att ha en lugn hund. Man får avdrag överallt för lågt tempo och det är svårt att få till det. Så bra som han gick idag har jag nog aldrig sett honom. Ska man sluta tävla en lugn hund? Är inte roligt att misslyckas... Ska dock glädja mig åt Phoenix´s insats idag, han var grym! Mattes älskling:)

Ovido - Quiz & Flashcards