Alla inlägg den 24 september 2011

Av phoenix - 24 september 2011 20:59

Idag var det dags för säsongens sista jaktprov, den här gången tolling. Eniro menade att resan till Piteå skulle ta 3 timmar och 45 minuter så jag ville komma iväg ca kvart i sex. Tyvärr drog tiden iväg så klockan var strax efter sex startade vi resan norrut. Ingen större trafik så jag var uppe betygligt snabbare. En timme innan samlingen parkerade jag bilen vid samlingsplatsen. Satt kvar för att svara på ett sms och då började nån hulka i baksätet. Vände mig om, Phoenix tänkte kräkas. Skyndade mig att släppa ut honom och han kräktes. Bra start på dagen....


Samling och provgenomgång klockan tio. Vi var bara sex stycken som skulle starta idag. Vattenståndet var riktigt högt idag och det var STRÖMT! Provet kändes bra och trevligt upplagt. Jag tittade på de fyra första startande och tog sen ut Phoenix för att värma upp honom. Tyckte att han kändes pigg och laddad. Vi gick ned till starten, nu var det dags!


Ansmygningen kändes lite orolig. Inte lika lugnt som det brukar vara men han höll sig vid sidan. Satte oss i gömslet och tollingarbetet började. När jag kastade åt höger var det rätt blött och då var tempot in långsamt. När vi tollade åt vänster hade han betydligt bättre fart. Passiviteten var inga problem. Lugn och fin.


Sen fick vi en dubbelmarkering, två täta skott och kast och det var rätt svårt. Han plockade in den första fint men istället för att kliva upp på land och gå tillbaka valde han att simma tillbaka och kliva upp där han hoppat i. Då det var väldigt strömt så fick han jobba ordentligt och det tog lite tid. Under tiden flöt den andra anden iväg snabbt med strömmen. Domaren sa åt mig att möta honom vid vattenkanten och sen skicka honom direkt efter den andra. Där blev det svårt för anden var försvunnen men efter en del jobb fick han tag på den.


Vi fick sedan förflytta oss efter skytten som plötsligt stannade och sköt ett skott åt vänster. Nu följde en dirigering. När jag skickat ut Phoenix frågar Anders (domaren), har nån lagt ut fågeln? Nope, fick dirigera in Phoenix i rätt område och sen kalla in honom tom. Lite snopen kille men det gick:)


Ny förflyttning bakom skytt. Skott och en enkelmarkering på vatten där vi inte såg kastet utan fick hörselmarkera. Klockrent! Ny förflyttning, nu enbart med domaren. Skulle sedan dirigera Phoenix på två rätt korta stäckor. Svårigheten var att sikten var rätt dålig om hunden hamnade fel samt att det var massor av vatten som dom måste genom. Phoenix strulade på första. Lyssnade på stoppsignalen men valde själv väg vid tecknen. Detta resulterade i att han fick vind på nummer två och tog in den istället. Fick skicka om mot den första och då kom den in. Två skrakar var det som låg ute. Det är en fågelart som Phoenix inte är så van vid.


Slutligen sök. Där jobbade han superfint! Snabbt ut, hittade utan svårighet vilten. Vissa fåglar svepte han upp men upptag som jag nästan aldrig sett honom göra förut. Bara direkt in i munnen. Men på ett par så stod han och hängde. Inga problem att få viltet i hand.


Sammanfattningsvis så är jag nöjd med honom. Han jobbade på bra och gjorde som alltid sitt bästa. Vi hamnade på ett andra pris idag och det har jag inget att invända mot. Vi förtjänade inte bättre den här gången. Känns dock som en besvikelse. Siktade högre... Skyller på Gunnar som gav honom en etta på Specialen. Hade han inte fått den så hade jag vart supernöjd med en tvåa men nu när vi har en etta så vill jag ju ha en till.


Vet inte hur vi ska få till dom här sakerna som strular... Får ta mig en ordentlig funderare. Har ju inte lust att pensionera honom.


Lite trist att det inte blev nån riktig vattendirigering. Hade vart roligt att se om träningen har gett nåt resultat. Men det var för strömt för att skicka över ån idag så det var en bra lösning att dom la upp provet som dom gjorde.


En riktigt rolig dag. Alltid trevligt folk på proven. Dock otroligt trött nu. Blev många timmar i bilen. Imorgon får det bli en lugn dag...

Ovido - Quiz & Flashcards