Alla inlägg under maj 2010

Av phoenix - 6 maj 2010 21:18

Idag efter jobbet tog jag pojkarna, en klöv och ett gäng fåglar med mig och åkte ut till Högland. Gick först en promenad längs sjön för att rasta lite och vi hann även med lite badträning. Dice simmade ut efter tennisboll utan att tveka. Han plaskar nåt enormt när han simmar men det är en träningssak, blir säkert bättre med tiden.


Efter promenaden satte jag Phoenix i bilen och tog med mig Disse ut på lägdan. Han fick börja med lite dummyapportering vilket gick riktigt bra. Full fart ut, bra upptag och direkt hem med dummyn. Kändes så himla bra:)


    


Gick och hämtade en fågel och provade kasta den med. Den var inte lika rolig att hämta men med lite peppning av matte så kom han med den med. Men där har vi en hel del kvar innan det sitter. Han har dock ett fint grepp när han väl bar den så det känns positivt. Den lille rackaren provade även på att rulla sig på pippin vilket matte inte uppskattade lika mycket.


        


Därefter var det Phoenix tur, inte uppskattat av lilleman som fick stanna i bilen. Phoenix har ju vart väldigt krånglig med fågel. Han vill väldigt gärna snusa på pippin och jag har inte hittat nån belöningsform som han värderat bättre än fågeln så inlevereringarna har inte varit de bästa men nu har jag fått ett tips som jag ska försöka jobba med. Plockade fram alla fåglarna samt en älgklöv som jag skulle ha som belöning och la det bredvid oss. Phoenix sneglade på klöven  men satt snällt kvar och väntade. Kastade markeringen, han gick ut och hämtade, fick kampa med klöven en stund och sen gjorde vi om det. Testade med olika fåglar och flera gånger och det gick mycket bättre än det har gjort på väldigt länge. Han gick ut och plockade direkt nästan varje gång. Han var så nöjd med klöven som belöning:) TACK för det tipset!


            


Efter det körde jag lite mer dummy med båda två. Testade även vår nya bollkastare vilket var riktigt roligt. Slängde ut fyra bollar och sen fick pojkarna söka. Provade långa dubbelmarkeringar med tennisboll på Phoenix och han hade rikitgt bra koll idag! Dice fick testa lite dirigering i sidled och han går så fint på handtecknet. Vet dock inte om det skulle funka om jag hade dummys på båda sidor om honom än. Men det tar vi sen:)


Lite mer bilder på pojkarna


        


Av phoenix - 2 maj 2010 16:54

Tidig morgon men snabb frukost blev det idag. Sen packade vi in oss i bilen och åkte till Järved där vi stuvade in ännu mer saker, Casper, Easy och Ulla. For ut till Ottelandet där vi först tog en skön promenad med pojkarna ner til stranden. Är så roligt att se på dom. Phoenix och Easy tassar på i sakta mak, luktar in alla nya dofter, pinkar in reviret och tar det allmänt lugnt. Sen kommer det två tokar som knappt har tid att kissa. Det är Casper och Dice som äntligen har kommit på att dom passar kanon som lekkamrater. Tidigare har Cappe tyckt att Dice är en liten skit som man inte kan umgås med men nu har det vänt. Dom springer och jagar varandra dom där två och är inte lugna en sekund. Båda verkar njuta av att hitta en kompis med lika mycket spring i benen:) Det är sån livsglädje i dom!


Efter promenaden mötte vi upp Anna och Lira för apporteringsträning. Idag hade vi tänkt köra med skott så Ulla hade tagit med apportkastaren och Anna hade startpistol med sig. Dice fick börja, först två enkelmarkering med dummy utan skott för att komma in i tänket. Sen tog Ulla fram apportkastaren. Var första gången Dice provade den och första apporten missade han helt. Den gick i en hög båge som Dice inte alls såg. Vi gjorde om och sköt en lågt studsande apport och då var han med. Full fart ut, inga problem med avståndsbedömningen inte men lite tveksam till apporten. Fick köra två ggr till och det gick bättre och bättre. Han är riktigt duktig på att markera men hjälp vad triggad han blev av skotten!


Sen skulle Lira köra och jag provade att sitta tillsammans med Disse och kolla på. Det klarade den lille inte alls bra. Han gallskrek varje gång Ulla sköt och skulle absolut ut och hämta. Efter att Lira kört fick han köra ett par till. Nu med apporten i en hög båge och nu fixade han det riktigt fint. Är imponerad av den lille:) Därefter fick lilleman sitta i bilen och vänta. Kan inte ha honom galandes ute medan dom andra kör.


Phoenix älskar skotten, gud vad dom triggar honom. Han som är så stabil knallade (!) tre ggr idag. Det händer inte utan skott så det är bra träning inför WT:et till helgen. Han hade mycket jobbigare än Dice med avståndsbedömningen idag. Mycket för att han knallade, fick vända tillbaka och då tappade ögonkontakten med nedslagsplatsen. Vid sista försöket satt han kvar och då tog han in apporten klockrent. Han kan när han vill den pojken:) Phoenix fick ligga ute och kolla medan dom andra jobbade, det skötte han mestadels bra men på några ställen så blev han för triggad och skällde.


Efter att alla jobbat med apportkastaren körde vi fågel med skott. Phoenix gick ut i ca 200 km/h men sen har vi problem med upptaget på fågeln. Han griper ofta i farten men sen stannar han, lägger ned fågeln coh snusar på den. Hade dessutom lyckats glömma hans belöning hemma idag så ahn fick enbart godis som beröm. Dumt av matte. Jag måste få ordning på viltdelen, resten kan han ju och det skulle vara så skoj att få starta honom på jaktprov nån gång.


Easy har samma problem som Phoenix har, inget snabbt upptag utan vill snusa på fågeln i lugn och ro innan han kommer med den. Vi körde ett sök med fågel på dom två där de fick jobba samtidigt och därmed få konkurrens om fåglarna. Då gick det betydligt bättre för båda två. Men man vill ju gärna ha dom upptagen jämt, inte bara i konkurrenssituationer.


Dice fick komma ut en sväng på slutet med. Då busade jag med honom medan Ulla sköt tomma skott. Hna hade svårt att fokusera på leken utan ville helst kolla in vad Ulla gjorde. Men när matte tog en tennisboll och busade med så släppte han Ulla helt trots skott. Då avslutade vi den övningen. Måste jobba mer med honom så han lär sig att inte gå upp alltför mycket i varv. Hanska ju kunna vara passiv även om det smäller. Han fick även prova på att apportera fågel vilkte gick så där idag. Han var inte alltför sugen på att plocka upp truten och absolut inte att komma med den. Fick honom dock att komma med den och då avbröt jag och belönade med den kära bollen. Ska jobba mer med vilt framöver så det blir naturligt för honom.


Casper fick köra mycket passivitet idag för att koppla av trots skotten och det tyckte jag han skötte fint. Han har tagit ett stort kliv framåt med den biten sen ifjol. Mycket mognare och lugnare än han var då. Så det finns hopp även för Dice:) Casper och Dice påminner ju väldigt mycket om varandra. Nog märks det att dom är släkt alltid:)


Efter att vi kom hem har pojkarna sovit. Blev en lång förmiddag ute i skogen. For nio och var inte hemma förrän efter två. Eventuellt blir det lite fotboll ikväll. Inte pojkarnas favoritsysselsättning men ack så nyttigt att bara sitta och ha tråkigt. Maj ser ut att bli en fullspäckad månad. Aktiviteterna fylls på i kalendern, WT utställningar, städhelg, eventuellt lydnad och spår... Tur att det snart är sommarlov så man hinner med sig)


Roligt att höra att så många Tuvalyckor kommer på utställningen i Östersund den 23 maj. Dice får sällskap av Casper, Cindy, Civo och Chippen från C-kullen, Brasse från B-kullen samt mamma Tuva:) Kanske kommer syster Signe och hejar på dessutom! 


Dåligt med bilder knäppta idag på träningen men ett par tog jag efteråt iaf när Casper och Dice busade


              

Av phoenix - 1 maj 2010 14:29

Idag hade jag bestämt mig för att ta en tur till Genesön för spårträning med pojkarna. Vi stack iväg vid elva och när jag hade lagt Dices spår och står och plockar fram pinnar till Phoenix´s spår så inser jag - spårselen hänger hemma i hallen. Hängde upp den där efter förra spåret eftersom den var så blöt då. Hade inte en tanke på att jag inte hade lagt tillbaka den i spårväskan. Jippi! La Phoenix´s spår och precis när jag är på väg tillbaka mot bilen så svänger det ner en karavan med ca 8 bilar mot mig. Första bilen stannar, vevar ned rutan och det visar sig att det kommer ett helt gäng från brukshundklubben som ska ha en apellspårkurs precis där jag lagt mina spår. Tur man kom först, nu fick de lägga på sidan av mina.


Bara att sätta sig i bilen och brumma hem efter selen istället för att ta en promenad ner till havet som jag hade planerat. Kändes ju aningen onödigt att köra fram och tillbaka en extra gång. Är ju typ 2 mil enkel väg... Men är man dum så är man:(


När jag kom tillbaka så släppte jag på Phoenix på sitt spår. Han gick fint idag, inga missar utan alla pinnar plus en vimpel som matte hade tappat i spåret kom med tillbaka. Lite för bråttom har han men han är lätt att stoppa i spåret så man hinner med utan problem. Spåret var lite kortare idag, ca 400 meter med 5 pinnar plus slut.


Sen var det lilltrollets tur. Idag skulle han få ett fullt anlagsspår på 600 meter med fyra vinklar samt bloduppehåll. Jga var lite osäker på om han skulle orka men jag tänkte att jag provar iaf så vet jag ju sen. Han var riktigt laddad och drog mig från bilen till spårstarten. Precis som igår så klarar han inte att jag sätter mig ned och undersöker spårstarten utanm då kom han farande. Tog spåret direkt och spårade faktiskt aningen lugnare än sist. Första sträckan inga problem. Vinkeln ringade han i. Andra sträckan riktigt fint, ringade vinkeln. Tredje sträckan hade bloduppehåll, där svajade han lite men i övrigt bra. Vinkeln tog han utan problem. Fjärde sträckan, även den med bloduppehåll gick riktigt bra, rakt och fint i spårkärnan hela sträckan. Vinkeln tog han direkt. På sista sträckan tappade jag honom, skulle ta om runt ett träd men då var han för snabb så jag tappade linan och fick erfara att han inte är lika lätt att stoppa som Phoenix. Fick rusa efter honom men till slut stannade han och väntade på mig. Tog sedan resten av sträckan bra, en liten sväng ut till höger efter halva sträckan bara, annars super. Klöven hittade han utan problem.


Är så stolt över lillgubben! Trodde inte att han skulle fixa ett så långt spår. Är ju bara andra spåret för i år. Förra året tror jag han fick 1-2 spår innan vintern kom och dom var riktigt korta så han är ju verkligen nybörjare. Åhhh det är så skoj med spår! Härliga vår:)

Av phoenix - 1 maj 2010 07:15

I torsdags efter jobbet hämtades jag och pojkarna upp av Ulla. Vi åkte ut mot Genesön för att lägga spår. Började med att gå ut ett viltspår till Dice. Använde mig av ett av våra gamla spår från ifjol som är uppsnitslade redan. Använde inte hela spåret då han är så grön ännu. Blev 100 meter, vinkel åt höger, 100 meter, vinkel åt höger igen och sen ca 50 meter till spårslut. Phoenix fick sedan ett bruksspår på 500 meter med 6 + 1 pinnar i skogsterräng.


Sen åkte vi bort mot en lägda där jag och Ulla gick ut varsitt apellspår åt Casper och Easy. Mitt blev lite krångligare än tänkt då det hade bildats en vårbäck i diket. Tog sedan hundarna på en skogspromenad ned till havet medan spåren låg till sig. Härligt att se hur framförallt Casper och Dice härjade. Åhh vad lyckliga de var:)


Casper var först ut på sitt spår. Lite vingligt första biten men sen gick det jättebra. Han tog alla pinnar och bäcken var inga problem för lille mannen. Easy fick en jobbig start då det på hans spår inte fanns nån utmärkt startpunkt så första 50 meterna hade han det jobbigt men efter första pinnen fick han tag på spåret och gick jättefint. Så roligt att se:)


Phoenix var näste man på tur och han tog an sitt spår fint. Hittade pinne efter pinne och höll sig fint i spåret. Efter sista vinkeln vinglade han dock ut och missade då en pinne. Slutpinnen fixade han dock utan problem. Matte var riktigt nöjd med honom. Så nu är årets första bruksspår avklarat.


Slutligen var det Disses tur. Han hade laddat bra i bilen och var riktigt på tårna. När matte gick fram och kollade in spårstarten kom det en liten kanonkula bakifrån som inte hade ro att vänta. Tog upp spåret direkt och stack iväg. Han spårade första sträckan fint. Väldigt bråttom dock men han tog den fint. Vinkeln ringade han in och kom på andra sträckan bra. Den slog han en del över men löste på egen hand. Andra vinkeln tog han direkt och hittade spårslutet bra. Summan av det hela, lite väl bråttom i spåret, vet dock vad han ska göra och blir lycklig när han finner klöven.


Tyckte att jag märkte att han blev störd när jag höll emot i linan så det måste vi öva på. När det blev motstånd i linan såg ahn osäker ut och slog i sidled. Kändes som att han trodde att han gjorde fel och måste hitta rätt igen. Men det är nog en träningssak skulle jag tro. Tänkteåka ut idag med och lägga ett spår åt honom. Får se hur han jobbar då. Målet är att vi ska få till en start i anlagsklass i vår. Men vi får se...

Ovido - Quiz & Flashcards