Alla inlägg under mars 2009

Av phoenix - 21 mars 2009 20:20

Idag har vi tränat fågelapportering igen. Idag var det enbart jag och Ulla som kom. Det innebar mer tid till varje hund och vi fick tänka till lite mer än vanligt. Vi körde i olika omgångar men med samma övningar till hundarna. Det var ett bra upplägg, hundarna fick jobba mycket men samtidigt koppla av lite mellan de olika omgångarna.


Första omgången startade vi med en enkelmarkering och sedan en dirigering med tre fåglar lagda i en halvcirkel. Phoenix skötte det bra, lite segt upptag samt att han gick sicksack mellan vattenpölarna:) Var inget problem med dirigeringarna heller. Skickade på mittenfågeln först och sen den högra, slutade med den vänstra.


Andra omgången körde vi först ett linjetag med två fåglar och sen en övning där vi la ut två fåglar på sidan av hunden. Skickade först att ta in den ena fågeln och sen kastades en enkelmarkering. Skickade sedan på den andra fågeln och avslutade med markeringen. Phoenix klarade den övningen mycket bra. Ingen tendens att gå på markeringen. Mycket nöjd matte!


Tredje omgången blev en minnesövning. Hundarna fick följa med när matte la ut en fågel. Därefter gick man med hunden runt hörnet på byggnaden, körde en fjärrdirigering där, gick tillbaka ut på planen och över till en annan sida.  Därefter kommenderades apport och hundarna skulle då minnas vart fågeln var. Den övningen fungerade sämst för Phoenix, han gick ut lite snett men kom på sig och rätade upp riktningen och hämtade in fågeln. Så det fungerade rätt bra iaf. Vi har inte kört så många såna här övningar och han löste den själv så jag är nöjd med hans insats! Är en väldigt duktig kille matte har!


Därefter fick pojkarna busa lite men det märktes att Phoenix var trött. Han orkade inte riktigt jaga efter Casper som han brukar. Vi for hem och sov lite middag innan vi tog en skogstur. Var riktigt härligt i skogen, lugnt och skönt och inga andra hundar eller människor. Resten av kvällen blir det lugnt. Ser på Robinson för tillfället...



Av phoenix - 20 mars 2009 22:44

Nyss hemkommen från en trevlig kväll hemma hos Sonja. Åkte dit vid halv åtta och blev kvar nästan tre timmar. Fick kolla en extra gång på klockan när jag kom till bilen. Inte kändes det som att jag hade varit där så länge. Men så var fallet och jag var tvungen att handla på Statoil på hemvägen då Coop redan hade stängt för natten.


När jag kom dit blev jag bjuden på underbart goda hembakade semlor och te. Hur smaskigt som helst! Därefter plockade vi in Phoenix för mätning.  Sonja hade nämligen en riktig mätsticka så nu vet jag hur hög han är. Och gissa vad, han är INTE för hög:) Han mätte 53 cm på högsta stället av manken och tollarna får ju vara  54 som högst. Dessutom trodde hon att han skulle sätta sig i kroppen och därigenom sjunka något.


Därefter blev det gos med gullvalpen Lincoln, surr om allt mellan himmel och jord, halskontroll, utställningsträning, fotografering och lite surfande. Mycket lyckad kväll. Det måste göras om vid fler tillfällen!


Kanon att äntligen få chansen att mäta honom riktigt. Har ju fått honom till en massa olika höjder när man mätt själv. Nu vet man att resultatet är att lita på. Tusen tack för hjälpen Sonja!


Phoenix är nöjd och glad med. Han fick ju busa en massa med Lincoln under tiden vi var där så han kommer nog sova gott i natt!



Av phoenix - 20 mars 2009 16:29

Efter jobbet idag så åkte jag och Phoenix upp till hundtorpet, redan där hade vansinnet börjat. Med mina skitdäck så kunde jag väl redan på förhand räkna ut att det skulle bli mycket slirigt uppför skogsvägen dit. Jo precis, lyckades dock ta mig upp utan missöden.


Traskade iväg på rundan, underlaget var inte det bästa idag, väldigt mjukt vilket gjorde att man sjönk igenom ganska bra. Under första delen gömde jag mig bredvid stigen eftersom att Phoenix var så frånvarande och låg låååångt efter. Det är dock dödstrist att gömma sig för den hunden. Han kommer i full fart på stigen och tvärstannar där man vek av och kommer direkt fram till en där man ligger gömd. Inte behöver han bli orolig för vart matte har tagit vägen inte.


Gick vidare och funderade på hur jag kunde få den övningen att få avsedd effekt. Det blåste ordentligt från vänster och smarta Jennie kom då på den eminenta idén att jag skulle passa på i ett obevakat ögonblick och kasta mig åt höger från stigen och ned i diket. Då skulle det inte finnas några spår, vinden skulle ligga mot mig och leda bort vittringen åt motsatt håll och jag skulle inte synas från stigen. Haha klockrent tänkte jag så nästa gång Phoenix sölade efter var det dags att sätta planen i verket.


Jag tog sats, kastade mig iväg, flög graciöst genom luften och rullade ned i det DJUPA diket. LÅg helt tyst och stilla men det tog inte mer än max 7 sekunder innan Phoenix skuttade efter ned i diket. Jätteskojig lek matte verkade han tycka och kravlade runt på mig och slickade mig i ansiktet. Efter en stunds bus var det dags att fortsätta promenaden. Det var DÅ som problemen uppstod.


När jag reste mig upp till stående sjönk fötterna MYCKET DJUPT ned i snön. För varje försök att skjuta ifrån så sjönk jag djupare och djupare ned i diket. Hittade lite grenar att dra i men inte hjälpte det. Resulterade enbart i att Phoenix oxå ville bita och gnaga i grenarna. Suck här stod smarta Jennie nere i ett typ två meter djupt dike och lyckades inget vidare i sina försök att komma upp på stigen igen. Är man totalt dum i huvudet eller???


Efter en massa kravlande lyckades jag vrida upp ena benet på grenarna och få lite fäste. Sköt ifrån med vänsterbenet (aj sa mitt dåliga knä då) och lyckades komma upp så pass att jag kunde kravla mig upp på fastare mark. Haha väntade bara på att nån skulle komma efter mig på stigen:P Dom skulle definitivt ha fått sig ett gott skratt:) Men det bjuder jag på idag. Är man dum så är man...


Tog mig runt resten av rundan och tillbaka hem utan missöden. Ikväll blir det mätning av lilleman, det ser jag verkligen fram emot. Ska bli så skoj att få se hur STOR han egentligen är:)


Morgondagen kommer ägnas åt fågel och på söndag är det lydnadskurs igen. Blir skoj att se hur det kommer gå. Är sååå länge sedan sist.

Av phoenix - 18 mars 2009 21:39

Idag har jag tillbringat dagen i Solberg. Vi hade friluftsdag med skolan och jag hamnade på slalomalternativet. Vi hade underbart väder, strålande sol och nån minusgrad. Kunde inte bli mycket bättre. När jag kom hem igen så tog jag Phoenix och åkte bort till skogen.


Vi gick upp till vindskyddet och knäppte lite kort och lekte. Sen tog vi en kortare runda tillbaka mot parkeringen. På vägen till bilen mötte vi Berit och Mini, en tervtik som är ungefär en månad äldre än Phoenix. Vi har träffats tidigare på samma ställe och hundarna brukar få vara lösa och busa lite, så också idag.


Skillnaden var dock att idag var Phoenix betydligt mer intresserad av Minis bakdel än tidigare och han skulle bestämt jucka på henne. Om det sen skedde på rätt ställe eller på sidan spelade mindre roll. Tydligen var hon väldigt snygg och intressant idag.


Senare på kvällen träffades vi på Johanssons Plåt för lite tollarträning. Idag var det bara jag, Ulla och Yessica men vi jobbade på en bra stund. Fick inleda med att bli arg på Phoenix då han pinkade på hindret men därefter gick han som en gud:) Idag smakade tydligen inte Amos apportbock lika illa heller:)

Av phoenix - 15 mars 2009 23:29

Idag var jag och Phoenix ute på en härlig promenad. Vi var ute i över två timmar och traskade i skogen, busade, knäppte kort och hade det allmänt mysigt. Vi for ut till Åviken och gick därifrån till Ögeltjärn. Där stannade vi en bra stund innan vi pulsade ut i djupsnön för att utforska Ögelberget (tror jag det heter).


Efter en lång klättring i snön så hittade vi ett skoterspår. Tydligen kom vi från fel håll. Skulle ha kommit från Gullvikshållet istället... Men men vi hade det trevligt även om jag var ruskigt blöt om byxor och skor innan vi kom fram.


Väl uppe vid vindskyddet på toppen var det riktigt fin utsikt. Ska garanterat klättra upp dit igen till sommaren.


Här kommer lite bilder:




Av phoenix - 15 mars 2009 10:54

Är precis hemkommen efter en skön promenad i skogen med Phoenix. Vi strosade runt, busade lite, tränade lite tricks och bara njöt av att vara utomhus. Var lugnt och skönt, mötte inga andra förrän när vi var 100 meter från parkeringen. Då ser jag på långt håll att det kommer en äldre dam med nån labradorkorsning samt en liten fjanthund. När dom kommer närmare ser jag att det är en papillion. Båda två är okopplade.


Jag kliver av stigen och sätter Phoenix där för att de ska kunna passera utan att hundarna behöver hälsa. Tanten bestämmer sig då för att koppla sina hudnar. Hon ber den stora att stanna och vänder sig mot pappisen. Men den uppför sig som så många andra småhundar jag sett. Hoppar undan, tanten böjer sig ned för att ta fast den och hunden sticker. Tanten går efter, försöker locka med godis men hunden tycker enbart att det är en skojig lek och fortsätter undvika kopplet.


Under tiden så avancerar labben framåt mot oss på stigen utan att matte ser den. När hon upptäcker det börjar hon lamt ropa på den. Ingen reaktion från hunden som sakta går mot oss. Tanten ropar lite argare men struntar sedan i den stora hunden och återgår till cirkusen med den lilla. Utan framgång vill säga.


Efter 10 minuter tröttnar jag på att stå och vänta. Ber Phoenix sitta kvar och går fram på stigen mot labben. Säger åt den att gå hem och trycker bort den. Då vänder den och lallar iväg några steg. Får den att gå halvvägs tillbaka till matte och återvänder sedan till Phoenix som snällt sitter kvar där jag lämnade honom.


Då lyckas till slut tanten få tag på labben och kopplar denna. Då börjar hon gå tillbaka på stigen och ut på vägen. Inte ett ord till ursäkt för sina hundars beteende. Tydligen gav hon upp idén om skogspromenad och gick hem med svansen mellan benen...


Blir så irriterad på folk som inte har koll på sina hundar. Speciellt vanligt verkar det vara bland småhundarna. Har inte träffat många som lyssnar på sina ägare... Dock finns det säkert en massa duktiga småhundar som sköter sig utmärkt. Bara det att jag inte har träffat på så många. Jobbigt för den här tanten om hon nästa gång möter nån annan som inte har pli på sin hund och som dessutom har en elak hund....  Hoppas att hon tänker till nu!

Av phoenix - 14 mars 2009 19:40

Idag har det varit fullt upp nästan hela dagen. Vaknade av väckaren hal nio imorse och när jag skulle stänga av den såg jag att Frida skickat sms typ 4 minuter tidigare. Hon hade sovit borta men var nu på väg hem. Hon undrade om vi skulle ta en tur upp på Skyttis och kika när Bollstaherrarna mötte Sidensjö i DM. Visst det kunde vi väl göra så jag klädde på mig och så traskade vi iväg så fort Frida hade kommit. Trist nog så var det väldigt få man kände igen i laget. Vi stannade inte så länge utan gick förbi Östra och köpte med oss frukostbröd på hemvägen.


Väl hemma blev det frukost innan det var dags för nästa aktivitet. Vi träffades halv tolv på Johanssons Plåt för en träningsdag med tollargänget. Idag var det jag med Phoenix, Ulla med Casper och Easy, Lena med Kaizer, Susanne med Kenzo och Kelly, Yessica med Amos samt Annica med Figo. Bara Karin och Gizela som saknades för att gänget skulle vara komplett:)


Först körde vi lydnadsträning. Startade med en platsliggning klass 1. Efter en liten stund klev Kaizer upp och gick bort till Casper. Då klev även Cappe upp. Phoenix låg på andra sidan om Casper och låg fint kvar. Lite synd att det inte var till honom som Kaizer kom. Jag hade gärna sett hur han hade reagerat om någon annan hund gått fram till honom. Dessutom  var det lite synd på Casper som legat så fint på slutet. Men sånt är livet...


Därefter körde vi en till platsliggning, nu klass två. Yessica och Lena stannade dock kvar och höll ögonen på hundarna. Det var första gången jag körde dold platsliggning med Phoenix men han hade legat lugnt och stilla hela tiden. Vi körde tre minuter för att få det tävlingslikt och ingen av hundarna klev upp.


Därefter körde vi alla individuellt. Jag är nöjd med Phoenix prestation. Vi lånade en massa olika apportbockar för att Phoenix skulle få träna sig på att ta nya. Den första vi provade tillhörde Amos och den spottade han ut vid första försöket men sedan gick det bra. Likaså med de andra apporterna. Dock vill han väldigt gärna snusa av dom nya apporterna och det är inte alltid han "hör" när man säger Apport. Det måste vi träna mer på...


När vi var nöjda med träningen åkte vi och käkade lunch på Joker. Riktigt trevligt att sitta och surra och bara umgås en stund.


Efter lunch blev det fågelträning som stod på schemat. Phoenix skötte sig relativt bra men var lite tveksam i gripandet. Han plockade både fåglarna och kaninen som var med. Den som gjorde bäst ifrån sig idag tycker jag nog var Casper, tycker att han har blivit riktigt duktig! Där har du nåt bra på gång Ulla:)


Har bestämt tidpunkt för HD/AD-röntgen nu. Eller har ett önskemål iaf, sen får vi se om det blir av då. Ulla ska ringa i veckan och försöka boka tid. Vi tänkte åka upp med både Casper, Phoenix och Kenzo på samma gång. Hoppas att det finns tid den veckan. Vi är ju ute i god tid men säker kan man ju aldrig vara.



Av phoenix - 13 mars 2009 10:22

Igår efter jobbet blev det en tur bort till Sörliden för att promenera med Phoenix i skogen där. När vi hoppade ur bilen på parkeringen så dyker det upp en terv på snövallen bredvid. Det visade sig vara Berit och Mini som precis hade vart ute på en promenad:) Roligt att stöta på bekanta efter vägarna.


På kvällen var det sen dags för tollarträning på Johanssons. Det var jag med Phoenix, Ulla med Casper och Easy, Yessica med Amos samt Susanne med Kenzo och Kelly. Jag körde några moment från klass två idag. Mest nöjd med rutan och hoppet. Hoppet verkar han verkligen ha fått kläm på och vet vad han ska göra. Rutan funkar till 90 %, lite mer att jobba med där dock. Största svårigheten i klass två för närvarande känns inkallningen med ställande. Nån som har nåt bra tips? Det funkar väl relativt bra men inte klockrent. Tänk om man fick till det momentet som Nina och Skoj... Hehe, drömma kan man ju alltid:)


Nu närmast väntar 2½ timmes jobb och sedan ska jag hem och ta med mig Phoenix på en tur. Får se om vi tränar nåt annars blir det bara en myspromenad och lite lek. Imorn blir det dock skoj när det blir tollarträff. Då blir det både lydnad och fågelapportering. Ser verkligen fram emot det! Kul när det kommer gäster på träningen med:) 

Ovido - Quiz & Flashcards