Alla inlägg under januari 2009

Av phoenix - 18 januari 2009 19:00

Idag har vi varit i Kramfors för att fira mamma som fyllde år igår. Vi hade med oss blommor, paket och en marängtårta som uppskattades mycket. Var lite roligt eftersom mammas kommentar när hon fick blomman var, hur visste du att jag vill ha en sån här? Det har jag velat ha hela mitt liv! Jag som bara tog en som jag tyckte var fin:)


Efter att mamma och pappa bjudit oss på en härlig middag bestående av fondue så styrde vi mot ridskolan. Hade bokat in en träning tillsammans med Kramfors Brukshundklubb inför vår debuttävling som kommer att hållas i just det ridhuset om ett par veckor.


Var väldigt spänd på att se hur Phoenix skulle reagera. Massor av nya hundar, ny lokal med nya ljud samt en massa hästbajs men det gick riktigt bra. Började med en kombinerad platsliggning/platssittning. Var ca 15 hundar på rad där några låg, några satt, vissa förare var gömda andra inte. Phoenix låg kanon! Föraren till en av hundarna bredvid honom gjorde det jobbigt för honom. Trodde att han skulle lyssna på henne och sätta sig upp då hon gång på gång upprepade kommandot SITT (!) till sin hund. Men prinsen låg fint kvar utan att ens tendera att sätta sig. En av dom andra hundarna klev upp när husse försvann för att stå gömd och Phoenix låg kvar. Känns kanon med tanke på tävlingens platsliggning!


Körde igenom lite linförighet, läggande, ställande, apportering och inkallning. Phoenix skötte sig fint. Apporteringen kunde han ha bjudit lite mer mot bocken men annars är jag jättenöjd. Han var lite väl intresserade av bajset när han inte var under kommando men när vi väl körde nåt så var han med mig!


För skojs skull så ville jag även testa en ruta med honom. Fanns tre stycken rutor uppställda med sågspånsränder runt om. Satte honom på ca 8 meter och kommenderade rutan. Han överraskade mig genom att gå in helt perfekt i den! Han har ju oftast gått mot främre högra konan men idag gick han rakt in. Hihi, inte helt fel när de överraskar positivt:)


NU är vi hemma igen. Blir en lugn kväll med lite tv-tittande idag. Närmaste aktivitet blir lydnadsträning på bilprovningen på onsdag. Ska bli skoj!

Av phoenix - 17 januari 2009 19:42

Dagen har ägnats åt fågelträning igen. Blev en lyckad träff i Järvedsskogarna tillsammans med Ulla, Easy och Casper samt Yessica och Amos. Idag startade vi med Amos som fick göra några enkelmarkeringar. Idag fick han jobba i långlina för att Yessica skulle kunna ta in honom om han hittade på nåt dumt. Men han gjorde framsteg sedan förra gången. Då ville han överhuvudtaget inte plocka upp fågeln men idag tog han dom. Vart en hel del flams men han tog dom iaf, riktigt roligt att se. Han har en otrolig energi den hunden och härlig fart när han jobbar. Ska bli otroligt skoj att se honom när han har mognat till lite och börjar lyssna ordentligt på matte igen. Där finns det massor av potential!


Casper var inte på hugget, vägrade plocka upp vita fåglar och hamnade relativt snabbt i bilen igen. Han fick dock jobba mer när vi kom tillbaka till Ulla igen och då tog han dom. Då skötte han sig riktigt bra!


Phoenix fick också jobba i lina idag. Han har inget bra upptag. Ska gärna lukta av fågeln en stund innan han tar den så nu fick han ha lina och när han började lukta så gick Ulla mot honom, då plockade han fågeln och stack. Dock inte alltid hela vägen fram. Men övningen fick avsedd effekt iaf. Körde ett linjetag med tre fåglar och då var han riktigt snabb på att plocka dom. Slams vid inleveringarna, ena gången skulle han pinka på ett träd på vägen in men avbröt sig när matte blev arg.


Easy skötte sina markeringar på ett bra sätt. Luktade av kråkan en stund men sen tog han den. Linjetaget stack han ut lite fel på men då tog Ulla tillbaka honom och skickade om. Då gick det kanon! Vi avslutade med ett sök med åtta fåglar. Skickade båda killarna samtidigt och det gick kanon som tidigare. Är oerhört imponerad av att det funkar!


Ikväll ska vi ta en promenad och enbart njuta av kvällen. Har inte bestämt vart vi ska gå än. Eventuellt blir det en tur runt Hörnsjön. Det är en ganska lämplig runda. Dessutom upplyst spår!

Av phoenix - 16 januari 2009 20:15

Ja det är det minsta man kan säga, har haft 20 grader kallt idag! På vissa ställen har det varit ännu kallare. Vet att jag klagade på värmen så nu får jag gilla läget och inte gnälla när det är kallt:P Det är härligt när det knarrar ordenligt när man går ute i snön och Phoenix verkar inte bekymra sig alls över kylan utan går ut med samma glädje som vanligt.


Idag efter jobbet tog vi en tur ut till Ottelandet. Tog med en leksak, kameran och godis. Promenerade ned till stranden dä vi tränade, lekte en massa och knäppte lite kort. Var underbart fint där nere med solen som höll på att gå ned bakom bergen på andra sidan viken. Lite lätt dimma över vattnet och alldeles ensamma. Phoenix var på härligt humör. Riktigt taggad på att träna och höll en otroligt hög nivå hela tiden.


Fotograferingen var han inte lika förtjust i. Han gillar inte blixten så när man tar fram kameran nu så slokar öronen direkt:P Sen vänder han gärna på huvudet och sitter och tittar åt ett annat håll och låtsas som att han inte hör när man kallar på honom. Haha en liten busunge är det jag har:P


Imorn ska vi träna fågel igen och på söndag åker vi till Kramfors för att fira mamma som fyller år i helgen. Då passar vi även på att åka till ridhuset och träna tillsammans med Kramfors Brukshundklubb. Ska bli intressant att se hur Phoenix reagerar på det. Många nya hundar samt en ny miljö....

Av phoenix - 14 januari 2009 21:00

Åhh vad less jag var när jag kom tillbaka efter kvällens promenad idag. Susanne sms:ade tidigare och frågade om vi skulle promenera runt Höglandsjön medan Frida och Carro tränade fotboll och det var vi givetvis med på. Men då visste jag inte vad jag gav mig in på. När vi möts på IP säger Susanne att hon tror att Vinja (?) ska till att löpa igen. JO då det tror jag med för jag har haft en totalt tikgalen hund i kopplet under hela vår 4 km:s promenad.


Phoenix har slitit och dragit i kopplet hela tiden för att kunna snusa henne i baken. Kommer ha träningsvärk imorn efter det här. Har bråkat ordenligt med honom till i princip ingen nytta. Så när vi traskar på där säger Susanne att det skulle vara intressant att lägga dom på en platsliggning och se hur han reagerar på det så när vi kommer tillbaka till IP lägger vi alla tre. Phoenix fick ligga mellan Kenzo och Vinja. Vad händer då? Jo, då bryr han sig ingenting i henne alls. Är som dag och natt när det är träning och inte. Provade köra lydnadsmoment med honom efteråt och det var inga problem. Då har han full fokus. Kanske borde ha gått fot hela vägen istället...Kul dock att han kan koncentrera sig på att jobba iaf!


Har ju funderat på det där med läggandet och bestämt mig för att strunta i att jobba mer med det. Bad Susanne titta på det och hon gav honom en 10:a. Sen provade hon att gå med honom och lägga honom. Hjälp vilken duktig hund jag hade. Inte var det nåt segt läggande inte. Han ligger ju diretk! Så det ska jag defintivt inte jobba mer med. Är helt nöjd med det om han lägger sig i det tempot. Från imn position har det sett segt ut men inte från åskådarplats...


Nu bestämde vi att vi ska försöka hitta en stående tid för lydnadsträning så att det blir av att vi samlas och tränar. Är annars lätt att det inte blir av.

Av phoenix - 13 januari 2009 22:50

Hihih, minns ett tidigare inlägg jag skrev om Mio och Phoenix som trivs så himla bra ihop. Igår upptäckte jag ett annat par med hund och katt i vårt hem som verkar trivas i varandras sällskap. Se bilden nedan...


Eftermiddagen har varit trevlig. Lena kom hit och käkade middag tillsammans med mig och Frida. Vart en trevlig surrstund där vi han avhandla all gammalt skvaller som vi inte har hunnit med. Alltid lika skoj. Sen tog vi en promenad med Phoenix och Kaizer där vi traskade vår gamla vanliga vända. Så skoj med sällskap, går ju oftast ensam nu sedan dom flyttade ut till Sörgård.


Har börjat träna in ett nytt moment inomhus med Phoenix idag och igår. Igår kändes det lönlöst. Han fattade verkligen noll vad jag menade men idag har poletten trillat ned och han förstår vad det är jag vill. Är så roligt när man tränar nåt och det plötsligt fungerar. Är ju det som är charmen med träningen. Att hitta ett sätt så dom förstår. Det är långt kvar innan momentet är tävlingsklart men vi har fått en bra start iaf.


Imorn blir det en trist dag för mig iaf. Jobbar till halv fem, vilket inte är en hit. Men Phoenix har det bra. Frida kommer vara hemma med honom nästan ända tills jag kommer hem så honom går det mindre nöd på än mig...



Av phoenix - 12 januari 2009 21:04

Igår var det lydnadskurs igen. For ut till Gideå vid kvart över fem och var där till halv nio tror jag det var. Inget nytt moment idag, första tillfället efter juluppehållet utan vi repeterade bara. Hade inte tillgång till hela ridhuset heller så vi delades upp i två grupper som fick köra omlott. Vi var i första gruppen. Man fick mest köra på efter eget huvud medan instruktörerna gick runt och tittade och hjälpte till.


Phoenix gick bra på alla moment utom läggandet idag. Har försökt få till ett snabbare läggande och enbart belönat de ggr han verkligen kastat sig i backen. Detta har lett till att han blivit lite osäker märkte jag nu. Malin tittade på hans normala läggande idag och vi kom fram till att jag ska lämna det så där och inte göra honom osäker i nuläget. Hon tyckte att det såg ut som en 9,5:a vilket räcker gott och väl. Sen får man ta tag i det senare när han blivit lite äldre. Har testat lite läggande idag hemma med belöning som vanligt och då har det gått bra. Så det är nog ett klokt beslut.


Fick även jobba lite med tandvisningen. Vid första försöket så reste han på sig när Malin kom fram men då gjorde vi om det och då funkade det bra alla tre ggr vi provade. Det har ju annars varit det moment vi haft mest problem med. Han blir ju sååå glad när det kommer fram någon som vill hälsa. Då är det tydligen väääldigt svårt att sitta stilla...


Var intressant att titta på de övriga ekipagen när dom tränade med. Det har man ju inte riktigt haft möjlighet att göra tidigare när vi har kört alla samtidigt.

Av phoenix - 10 januari 2009 17:38

Var ut till Ulla i Järved för att träna idag. For ut till samma ställe som vanligt men tyvärr blev det inga andra som följde med idag. Vi började med Casper och han skötte sig helt underbart bra idag. Han fick starta med en enkelmarkering, sen en dubbelmarkering, därefter två linjetag. Första gången med en fågel och andra gången med två fåglar.


Enkelmarkeringen var en kricka och den tog han utan att tveka och levereade in bra. Dubbel sedan med kricka och duva. Krickan super och duvan tog han efter att ha luktat av den en stund. Inge pip och inge stress alls utan jobbade kanonfint. Första linjetaget gick kanon, det andra syntes inte för Casper och då strulade det två ggr där han vek av åt vänster istället för att hålla rätt kurs. Men sen grejade han även det.


Sen var det Phoenix tur. Han fick göra samma övningar som Casper men jag är inte helt nöjd med honom idag. Han har ju varit så himla duktig hela tiden att man har höga förväntningar på honom. Inte helt rättvist, man måste komma ihåg att han är väldigt ung. Han slamsar lite i inlevereringarna och greppet. Sen skulle jag vilja att han greppade fågeln snabbare då han kommer fram. Nu ska det luktas och tas om innan han har ett grepp. Linjetaget gick dock riktigt bra idag. Klarade både det synliga och det skymda skicket!


Easy klarade övningarna bra. Han hade fin fart idag och löste samtliga uppgifter på ett bra sätt. Så roligt att se hur taggad han har blivit på att ta fågel nu. Är så stor skillnad på honom nu jämfört med när vi började träna i höstas. Vi avslutade med ett fältsök med 10 fåglar där vi skickade ut båda hundarna samtidigt. Dom löste uppgiften klockrent. Så himla duktiga som kan jobba parallellt på samma sökområde utan att störas av varandra. Är så roligt att se dom!


Därefter släppte vi ut hundarna på andra sidan vägen där Ulla hade hittat ett fint område för viltspår. Till våren ska vi snitsla upp tre stycken träningsspår där som vi kan använda för spårträning. Riktigt bra hygge! Blir skönt att kunna variera och inte alltid behöva åka så långt för att hitta spårterräng.  Phoenix njöt för fullt av att få springa runt och busa med Casper. Nu laddar vi för morgondagens kurstillfälle!

Av phoenix - 9 januari 2009 20:53

Slutade jobbet tidigt idag, var hemma strax efter ett och då tog jag med mig Frida och Phoenix och åkte bort mot Ottelandet. Vi körde några rapportsträckor. De två första gick kanon, men sen hade han lite problem på tredje sträckan så då kortade vi ned och körde en jättekort sträcka som avslutning. Är väldigt nöjd med honom ändå måste jag säga!


Efter det så gick vi ned till stranden. Var hur mysigt som helst, lätt solnedgång och öppet vatten. Passade på att knäppa lite nya kort på Phoenix. Alltid lika skoj att försöka få fina kort på lilleman men alltid lika svårt att lyckas. Speciellt ståbilderna är svåra att få till. Bara att jobba vidare med att ställa upp honom.


Har även hunnit med att vara ute och leka lite och öva på smådelar av lydnadsmomenten. Imorn blir det fågelträning med Ulla och hennes killar. Får se om det dyker upp några fler, hoppas kan man ju:)


Nu ser vi på Let´s Dance och Linnea är här. Vi är inte överdrivet imponerade ännu kan jag lova. Får se om andra halvan av startfältet kan bidra med nåt mer... Annars blir årets upplaga inge vidare.

Ovido - Quiz & Flashcards